Hocus pocus

De la Mediafax citire:

Scriitorul american Kurt Vonnegut, celebru pentru romanele sale "Abatorul nr. 5" şi "Leagănul pisicii", a murit, marţi, la New York, la vârsta de 84 de ani, transmite Reuters.

Un apropiat al scriitorului a declarat pentru New York Times că acesta a suferit leziuni cerebrale după ce a căzut, în urmă cu câteva săptămâni. Vonnegut, născut în Indianapolis, în 1922, a mai scris eseuri, piese de teatru şi nuvele. Însă romanele sale, 14 în total, sunt cele care au fost integrate în literatura clasică americană.

Vonnegut a fost o figură cult, mai ales pentru studenţii din anii '60 - '70. Un moment marcant al existenţei sale a fost bombardarea oraşului Dresda de către forţele aliate, în 1945, un eveniment la care a fost martor ca tânăr prizonier de război. Acest eveniment a stat ulterior la baza romanului său "Abatorul nr. 5", publicat în 1969, ca manifest împotriva războiului din Vietnam.Vonnegut a devenit un erou cult iar romanul său a devenit bestseller, deşi unele biblioteci şi şcoli au interzis această carte din cauza conţinutului sexual, limbajului dur şi a scenelor de violenţă.

După publicarea romanului, Vonnegut a făcut o depresie şi a spus că nu va mai scrie nimic niciodată. În 1984 a încercat să se sinucidă, potrivit aceleiaşi publicaţii.Cărţile lui Vonnegut sunt un amestec de autobiografie şi ficţiune. Unii critici sunt de părere că a inventat un nou stil literar, alţii l-au acuzat că se repetă şi că repetă în mod ciclic temele şi personajele, în timp ce unii cititori sunt de părere că este incoerent. Ultima carte a lui Vonnegut, publicată în 2005 şi devenită bestseller, a fost o colecţie de eseuri biografice, "A Man Without a Country".

Poza de aci.

2 comentarii:

andrei manea spunea...

Sal'tare
Am o joaca (cred eu destul de isteata), sub forma de leapsa cu opt intrebari aici. Daca nu ai chef, nu raspunde !
Andrei... ;)
KIP IN TACI

merimeriquitecontrary spunea...

ok, ok...i'm a softie...

da' de ce el? sa ma lase pe mine cu cartile lui in brate? de ce, ma, vonneguteeee?