Daca te bate gandul sa-ti faci blog..

Fa-ti, ca pe mine oricum nu ma mai intereseaza.

Prezentul post nu se doreste a avea un aer sever educativ si moralizator, ci e mai degraba un soi de explicatie pentru aceasta absenta prelungita care a pustiit campiile blogosferice.
Prea multe bloguri. Prea proaste. Prea multa polemica goala. Prea multi formatori de opinii strambe. Prea multe deformari. Prea multe cifre. In general, prea multa galagie.

Asta e ograda mea si nu vreau sa ma deranjeaze toti cretinii. Asa cum nu primesti pe oricine dincolo de poarta casutei tale, asa nu primesc eu aici orice muratura bleaga. Nu salivez dupe lauri si nu ma infofolesc cu tot felul de complimente. Nu e vorba despre asta. Nu vreau sa par elitista, ci doar onesta. Ma rog, hai ca deja apelez la cuvinte cam mari.

Imi aduc aminte ca am avut nenorocul sa asist la prelegerea despre bloguri din cadrul conferintelor Olimpiadelor Comunicarii. Jale, nene, jale mare. O adunatura de puberi cu ochii larg deschisi, care sorbeau cu nesat din sfaturile unor moguli media inchipuiti (Ionut Oprea, aici nu e vorba de tine). Care isi notau in carnetelul impachetat de acasa in seara dinainte cum sa isi denumeasca blogul, cum sa faca trafic, cum sa ajunga si ei moguleti. Ilustrul Mihai Morar vezi Radio 21 a raspuns la un moment dat unei intrebari "cam cate linkuri trebuie sa avem in blogroll", cu o analogie pe care capsorul dansului la pariu a crezut-o reusita "buey, nu e ca o rola de hartie igienica, s-o intinzi cat vrei". Sa-i multumim.

Bineinteles ca o prelegere despre bloguri nu putea fi completa fara, ati ghicit, Cristian Manafu, acest felinar al blogosferei romanesti, a carui lumina ne calauzeste chiar si prin cea mai crunta bezna inspirationala. Discursul dumnealui m-a trezit din somn in momentul prezentarii unor "artificii" de atras trafic si priviri indiscrete. Le povestea micutilor ca, de exemplu, exista o domnisoara in sala care a adunat cam 5000 de vizualizari la un profil de blogger unde scrie ca o vezi in costum de baie daca dai click. Mereu mi-au placut trimiterile subtile. Domnule Manafu, sa inteleg ca ati dat click?
De Bobby Voicu nu vreau sa scriu, ar insemna sa apelez la prea multe cuvinte urate si zau daca am chef. Mie nu-mi place deloc Bobby Voicu asta.

Voi scrie in schimb despre emisiunea aia RadioChix, care a fost principalul motiv pentru care am zis ca-mi bag sosonii in el de blog, pentru ca nu refuz sa mai fiu asociata cu asemenea monstruozitati. Pentru ascultatorii carora le-am parut "sictirita, mereu contra si rauvoitoare", nu am de spus nimic. Daca ei asta inteleg din a ti se parea penibil sa asisti la trilurile Fetitei cu soarele si la discutiile filosofico-inguste ale Sunhunterului, ii felicit. Au mari sanse sa fie invitati acolo in viitorul cat mai apropiat.

Cat despre cea mai recenta tentativa de coagulare a blogosferei (sau de fapt de strans trafic, sau de fapt, habar n-am de ce), si anume isprava numita Tablog, pot spune doar ca hi5-ul exista deja, si ca nu-mi doream sa vad in ce hal sunt de fapt oamenii din spatele blogurilor( in special aia cu blog pe yahoo 360, o specie aparte, situata undeva intre covor si euglena verde). Care-i faza?
Pe mine una ma sufoca.

Chiar imi doresc ca asta sa fie ultimul post in care pomenesc nume de bloguri, bloggeri, cuvinte de genul "blogosfera, trafic, blogroll". Ah, si sa fie foarte clar, nu practic link exchange. Pastrati-va bolile venerice.

Ce-am invatat in aceste cateva luni? Ca te poate lua valul foarte usor, ca poti sfarsi mulandu-te tu dupa blog si dupa comentatori, si nu invers, ca nu are sens sa alimentezi scandaluri cu toti gogomanii, ca nu ai un cuvant de spus, ca nimanui nu ii pasa decat maxim doua minute cat ii ia sa citeasca insemnarea si ca asta e ok, ca scrii pentru tine si pentru o mana de oameni, ca nu ai nevoie de o directie clar conturata sau de un plan de business, ca nu trebuie sa te aliniezi niciunui curent lansat de altii, ca daca ar exista o scara valorica n-ar semana deloc cu asta aplicata acum, ca technorati nu iti guverneaza viata, ca nu e deloc ok ca o persoana sa se recomande in primul rand prin blogu-i, ca poti sa iti inchizi si redeschizi blogul de cate ori vrei tu, ca nu trebuie sa te obosesti sa te justifici tuturor, ca e doar un blog. Unele par simple, dar eu le-am priceput mai greu.

Si ca trebuie tinut in viata doar atata timp cat iti face placere. Tie.

Asa ca probabil voi reincepe sa scriu, probabil nu cu aceeasi frecventa "ca pe vremuri", dar voi mai scrie, nu stiu pentru cata vreme. De fapt, deocamdata stiu doar ca voiam sa scriu postul asta. Acum o luna ar fi sunat de mii de ori mai caustic, dar ma bucur ca am asteptat sa se decanteze lucrurile.

Hai ca parca mai respira un pic utopicutu. Nu il rebranduiesc si nici nu-l curat de praf, pentru ca s-a asternut in mod cinstit.

20 de comentarii:

Gogu Kaizer spunea...

Cine e Manafu asta?

Anonim spunea...

Si dupa ce ne spui cine e Manafu asta, zi-ne si dc merita sa ne pierdem timpul cu el :)

Anonim spunea...

cu cata sete ai lovit:))

PS: MAnafu e felinarul blogosferei, guru al randurilor electronice, ninja al stelutelor de tastatura, lordul ringsurilor de pe nas...etc

Geo Atreides spunea...

Dumnezeule, cat bun simt. Tu nu esti din romania, nu? :D
Atitudinea astora din media/advertising e boala stiuta de demult. Se numeste mania baterii apei in piua. It's fun, if a little noisy and quite messy if you're rather energic.
Pe de alta parte, e mult mai usor sa scrii despre content decat sa produci content. Bonus points ca te simti important cand o faci

G.

simplu spunea...

mare bucurie ca ai redeschis blogu...

Anonim spunea...

Yeah, my lady, bine ai revenit :). Mie una mi a fost dor.

Anonim spunea...

deci...

n-am avut nimic de comentat, in sensu ca ai fost oarecum corecta, pana la "din a ti se parea penibil sa asisti la trilurile Fetitei cu soarele".
aicea ai dat cu bata-n balta, adica in sensu ca ai anulat tot ce-ai fi zis corect pana atunci; ai aratat ca faci parte din aceeasi gramada de banalitati de care vorbeai.
de ce?
pai ca e extrem de usor si la indemana sa darami, decat sa construiesti. e cel mai usor,nu-ti trebuie nici minte multa, nici prea multa imaginatie; de fapt nu-ti trebuie deloc.
pai "trilurile Fetitei cu soarele", tu nu poti sa le faci, si nici io, si nici o gramada. necesita, pe langa talent, o gramada de munca sustinuta.
aaa, nu-ti plac tie cum se aud?
pai si asta le face penibile?

daca da.. ce pot sa zic, smaart utopic!

nu e fals ca cineva nu poate sa stie mai mult sau mai bine decat altii, dar in continuare, cum ti-ai expus parerea si ideile, adica siguranta cu care ai facut-o.. nu e deloc intelept; ca tot spuneai tu filosofismu ingust al altei persoane(care nu stiu cine e)

utopic spunea...

n-ai inteles nimic. mars de aici.

Anonim spunea...

:)))))))
pai.. nu pot decat sa reafirm ce am zis mai sus: la indemana, banal, cel mai usor

hai ca te las.. sa fii fericita :)

utopic spunea...

la indemana e sa-ti dai tu cu parerea despre un lucru la care nu ai asistat, despre o insemnare care nu-ti era adresata si care nu cerea confirmari sau adaugiri, despre o persoana de care n-ai habar.

multumesc pentru urare.

Anonim spunea...

ziceam ca nu mai dau coment, ca n-aveam la ce. dar acum ai ilustrat cat de cat o idee acolo, si o sa-ti dau si io o replica:

pe fatuca cu soarele am vazut-o si ascultat-o in mai multe randuri, cunosc trilurile ei(nu in detaliu, dar de ajuns);

asta cu nu-ti era adresata tie, poate sa fie ca aia cu "tu ce te bagi frate" :), sau nu.
oricum, dc vreau pot sa bag; si daca imi este ceva aratat, pot sa-mi spun si parerea despre acel ceva; pot sa mi-o spun si fara sa-mi fie aratat, doar sa fi aflat singur, si fara sa fie de mine.

nu cerea? ma rog, discutabil; insa io tot am lasat acolo.. :)

"despre o persoana".. cine este aceasta persoana? nu intuiesc la cine te referi exact. poate sa fie fatuca cu soarele, nenea cu filosofismu ingust, sau tu.
oricum ar fi, nu are prea mare importanta,pt ca n-am facut comentarii decat pe ce era in txt(post), si pe alte informatii, cunostinte, pe care le aveam deja.

Anonim spunea...

Ai pus punctul pe i cu post-ul asta. Unii nu inteleg ca ar trebui sa traiasca in viata reala, nu pe blog.

Anonim spunea...

justMe: cunosc personal cateva zeci de bloggeri si printre ei nu este ABSOLUT, dar BASOLUT niciunul despre care sa pot zice ca traieste pe blog si nu in viata reala.

Anonim spunea...

BASOLUT=ABSOLUT, in caz ca va intrebati. Si e typo

Catalin spunea...

Un blog il faci pentru a fi citit. Altfel ai tine un jurnal pentru tine si gata. Nu cred ca poti pretinde ca blog-ul este spatiul tau intim pe care nu il poate viola nimeni; e "violat" din clipa in care este citit de alti ochi.

utopic spunea...

catalin, nu inteleg ce vrei sa spui.

nu am pretins ca e neprihanit si inviolabil.

insa personal l-am facut in primul rand pentru a fi scris, nu citit.

Catalin spunea...

Asta e ograda mea si nu vreau sa ma deranjeaze toti cretinii. Asa cum nu primesti pe oricine dincolo de poarta casutei tale, asa nu primesc eu aici orice muratura bleaga.

La asta ma refeream. Sunt de acord cu faptul ca un blog este facut pentru a fi "scris", dar natura sa publica il transforma intr-un "read me" wanna-be. Altfel revin la ce am zis mai sus, e mai simplu sa tii un jurnal. Si el ar exista tot pentru a fi scris... E o simpla observatie si nici eu nu pretind ca am dreptate.

merimeriquitecontrary spunea...

Ia, uite, iau si eu o pauza de sesiune si munca atasata de mana ca o catusa de aur si apare utopic! Sa fie oare Festivus?

Anonim spunea...

A Festivus for the rest of us!

Anonim spunea...

COOKIE!!11!1