*

Poate că unii oameni critică nu ca să se afle in treabă sau să-şi afirme în singurul mod accesibil lor inteligenţa, poate că nu e vorba de ignoranţa în cazul celor veşnic revoltaţi, ci într-al celorlalţi. Sau poate în none of the above, poate e vorba numai de manifestări diametral opuse. Nu poţi şti ce zace (sau fierbe, urlă, fuge) în sufletul slash mintea unui om, nici măcar dacă omul cu pricina este prost făcut grămadă. E nedrept, deci se practică frecvent. Dacă tot vrei sa despici un om, măcar fă-o bine, sterilizează-ţi instrumentele, spală-te pe mâini şi ciupeşte de fund o asistentă, preferabil pe cea mai drăguţă.

Revenind însă la ce mă doare, că fac ce fac şi mă duc prin ciulini, dacă nu mi-ar păsa nu aş mai critica. Nu e vina mea că de câţiva ani e la modă să critici, şi că marea majoritate o fac gratuit, defectuos, ultra subiectiv. Nu e vina mea că unii oameni nu sunt dispuşi sau capabili să faca o mică evaluare, să diferenţieze scandalul-pentru-scandal de scandalul-pentru-o-cauza. Oricum, din criza temporală nu prea se mai iese..taxezi lucrurile care te deranjează atunci cănd te deranjează, însă apar mereu altele si altele, oboseşti, începi să te întrebi dacă mai are vreun rost. Are. Poate nu ma defineşte actul creator in formele lui tradiţionale, ci mai degrabă critica prin care creezi ceva, chiar şi o porcărie. Măcar e a ta, ţi-o asumi, eşti dispus să dai socoteala pentru ea la o adică.

Unul din lucrurile care mă enervează cel mai tare pe lumea asta să văd cât de uşor şi de repede işi pot schimba oamenii părerile (asta ca sa nu o dau în paradigme). Asist în fiecare zi la demonstraţii din astea şi mă scot din sărite. Totul depinde de cum te trezeşti în ziua aia, de cât de reuşit a fost oul moale, tare, sau cleios, de ce melodie auzi la radio în drum spre plantaţia de bumbac. E ca la haine, ai nevoie de un stimul, un catalizator, o gianina corondan să-ţi spună dacă va ploua sau va fi soare, şi gata, abracadabra, îmbrăcăm un set nou de valori şi principii. Eu astăzi am ales un deux-pieces semnat "realism francheţe", precum şi o pereche de cizme anti-noroi. Ei, mă coafează?

Pe scurt, că recitind ce-am scris constat că nu se înţelege mare lucru: oamenii se sufocă fără modele, tipare, poveşti de succes fulminant sau eşec răsunător. Merg pe bâjbâite, şi, pentru că li se pare că o nimeresc uneori, transmit metoda mai departe. Ultimul trend nu mai e să critici, e să îi critici pe ăia care critică. The ultimate trend, care s-a răspândit din ferentari până în primăverii este să ai o părere. Nu conteaza dacă e întemeiata pe ceva, esenţial e să fii şi tu opinionated (eventual la modul strong), ce mama naibii. Info util: uită-te la colegul de bancă şi copiază ce scrie el, cel mai simplu, iţi rămâne timp să citeşti libertatea.

Opiniile nu sunt un tampon pe care-l cumperi, îl foloseşti, îl împrumuţi prietenei tale celei mai bune, după care îl arunci.


* aceasta a fost ultima notă de subsol.

17 comentarii:

Iulia spunea...

Da..toata lumea e super desteapta in ultimul timp.Pana la urma nicicum nu e bine,daca critici e rau,daca critici criticul te ataci,daca nu zici nimic esti fraier..etc..Sa ne spuna inteligentii de pe aici cum sta treaba

Anonim spunea...

Te-ai aliat cumva cu domnisoara cu aceeasi palarie intr-un proiect gen good cop slash bad cop? Mai nou aveti posturi pereche. Not that there's anything wrong with it :)

Anonim spunea...

trebuie sa folosesc ''anonim'' pentru ca mi-am uitat pentru a mia oara datele.sorry for that :(
voiam doar sa spun ca blog-ul tau este printre putinele ''blog-uri feminine'' ramase neintoxicate de ideea ''wow...vizitatori...isn`t that pretty''.
si ca imi place sa citesc ceea ce scrii.
si da,acuma viata ta are un sens,avea nevoie doar de aprobarea mea :)

Anonim spunea...

am sa incerc sa ma iert punand ceva muzica in casti din fata faptului ca am citit asa ceva. cum sa faci o remarca asa? 'lumea e desteapta in ultimul timp' what the fucking fuck? exista o dezbatere intre a critica si a nu critica, si despre obiectul criticii, despre cat de pozitiv este sau nu. how much from the things we have today have been invented yesterday?

Anonim spunea...

bai, nu stiu, dar fara mine si semen, ugh, i mean aquashark, it would be less pretty ^^
mind me, i had no sleep.

utopic spunea...

iulia, nu inteleg ce vrei sa spui. daca ai o problema cu inteligentii de aici, du-te prin alte parti, sigur gasesti prosti.

mai bine scriai "m-am certat cu mix si nu stiu cum sa ma razbun"

Anonim spunea...

Utopic, nu stiu daca era nevoie de qed-ul, recte postul de fata, in ceea ce priveste blogul. Nu trebuie sa te justifici in fata formelor strambe care populeaza relieful online din Ro.

Daca cei vizati, au luat ca pe o jignire cele scrise de tine, ci nu ca pe ceva contructiv, inseamna ca ori nu-si folosesc indeajuns aluna aia cu care ar trebui sa judece, ori nu s-au intersectat 'til now cu panseul "critica(constructiva) e mama progresului". Balanta inclina spre prima varianta. :)

Iulia spunea...

Ma asteptam la alt raspuns de la tine Ana,ceva mai rational.Nu mai suntem la 13 ani sa ne razbunam :D

Ioana Manescu spunea...

Adresandu-ma public si opinat numai autoarei; exista organisme (umane) care respecta la celula adevarata forma de vietuire (femeile fac copii si au depresii din cauza vremii, barbatii conduc si au depresii pe teme politice). Organismele astea nu se pot adapta nicicum la incalzirea globala, la matriarhat si la societatea pseudo crestina. Astea 3 sunt majoritare, elitele nu conteaza pentru ca nu mai exista ca "clasa" in secolul 21, avand in vedere ca avem cu totii bloguri si deci acces la limba de cancelarie. Deci, problema nu este la ei ca nu se pot adapta la tine ci la tine ca nu te poti adapta la ei. Aici intervine critica care pardon, e futila, nu are nici o baza rationala, nici o unealta decat cuvinte fara vreo valenta sau joc, sunt pur si simplu ampulea. Dar cuvintele astea au cea mai mare greutate, afecteaza cel mai tare, pentru ca, pentru tine, cuvintele astea si sintaxa lor in fraza chiar au o insemnatate. Si aici ajungem la superficialul care e luat in calcul si conteaza ca mai departe sa starneasca o replica rationala intr-un blog care este din nou la judecata superficialului. Iar intervine conflictul. Doar pentru ca au tiparit "scriitoarii de mainstream" (asa cum ne place sa ne exprimam) cuvinte din dictionar puse in fraze sclipitoare, asta nu inseamna ca putem sa le luam si sa facem frazele noastre pe niste sinapse needucate. Se numeste "forma fara fond" am invatat-o, deci nu, in generala. Nu mai raspunde "formei fara fond" pentru ca nu are fond. Ana, ei nu conteaza pentru ca inspira una si expira rahat.

Anonim spunea...

Ba nene, pana la urma care-i miza discutiei aici, ca m-am pierdut total ? Pe bune, parca-i nisiparu' de la gradinita. Am incercat sa demontez situatia si sa pun bucatile la loc si uite ce mi-a iesit, correct my wrongness: madam Utopic e puternic acidulata de un caz concret pe care nu vrea sa ni-l impartaseasca, asa ca scrie un post intr-atat de general incat nu intelege nimeni NIMIC. Dupa asta, cineva ii da un coment tot asa de general, Utopic se simte atacata, arunca un caz concret in joc (cearta cu un Mixer). In acelasi timp afirma ca ai ei cetitori sunt cei mai cu trei emisfere cerebrale cetitori de blog. Dupa aia apare alt comment in care pedanteria e criticata in termeni ultra-pedanti. WTF, si-a deschis spitalu' 9 blog?

Ia ca am criticat si eu un pic. Ca da, oamenii are voie sa-si schimbe opiniile si nu trebuie sa-i blameze altii pentru asta. Pentru ca oamenii are voie sa evolueze. Bafta la pastrarea putinelor si fixelor idei din care e formata ce numesti tu "coloana vertebro-principiala". Si uite cum mi-am stricat eu cinci minute de porn-surfing.

Jenant.

Anonim spunea...

am citit... am mai citit o data... si mi-am dat seama ca m-am uitat de 2 ori in oglinda :D pff, mie imi place sa scriu si prost, si prostii. daca as dejecta texte grozave si pline de substrat "high-class", s-ar crede ca o fac pt page views sau pt a agata tipe. eu o fac pt a vedea cum se ataca acei 90% din cititori (3 mai exact). e o distractie sa vezi cum creste adrenalina in unii, uneori chiar facandui sa para inteligenti :D

semnat (neumil si fara pic de vlaga),
EU

aquashark spunea...

dipshit: tot respectul! :D

hippiekiller spunea...

o suggestion. maybe scrii doar in romana. or iti faci un blog in engleza. nu prea merg together, la moara mama fetita!

utopic spunea...

anonim 1, nu m-am aliat cu nimeni, doar sunt antisociala :D

anonim 2, multumesc, comentariul tau straluceste ca un briliant printre atatea injuraturi

iulia, nu mai scrie prostii, te rog eu mult. de fapt, poti sa nu mai scrii deloc aici, daca nu iti face placere.

dipshit, daca nu intelegi de ce vii cu scenarii fantasmagorice? nu ma refer la un caz particular, am tot vrut sa scriu despre asta, insa ma asteptam la reactii cretine si tot amanam. se pare ca intuisem corect.

aquashark, avorton, tarfulita, sinonime.

stutz, poti sa-ti indesi sugestia undeva unde nu razbat suavele raze ale lunii

ioana si capitanu hook primesc un premiu la alegere.

Anonim spunea...

Clasicul gest al narcisistului care da din coada cand cineva ii arunca bombonele dulci, dar latra si scheauna cand i se mai arunca si cate o muratura. E o dovada concludenta ca ti-ai facut blog ca sa-ti demonstrezi in primul rand tie ceva, ceva ce n-o sa-ti demonstrezi niciodata, din cauza complexului de inferioritate si a fobiei subconstiente in ce priveste succesul tau. In linii mari, incerci sa iti maschezi mediocritatea in spatele unor cuvinte corect scrise si a unui slang anglo-roman presarat cu mici aluzii la cultura pop. Iti consulti cu regularitate traficul blogului, orice scadere in ranking aducand si o depresie direct proportionala cu ea. Si in acelasi timp constientizezi ieftinatatea situatiei tale, dar ai prea putina vointa ca sa schimbi ceva. Mi se pare mult, mult prea trist. Ai o viata foarte goala de sens, si stiu sigur ca ai vrea sa ai un scop mai nobil decat bloggingul, dar esti prea pierduta in multitudinea posibilitatilor si iti e greu sa iei decizii. Vei gusta cate putin din fiecare posibilitate, mereu gandindu-te ca puteai sa optezi pentru alta mai buna si, intr-un sfarsit, in loc sa-ti depasesti conditia, vei ramane in aceeasi stare de angoasa a mediocrului. E pacat. Foarte, pacat, trist, iminent, imanent si inerent persoanei tale imuabile. Nu incerca sa schimbi ceva la tine, pentru ca mai mult o sa suferi in fata esecului. Te compatimesc,

Cu durere in suflet,
Dipshit.

utopic spunea...

clasica reactie a omului care sta la panda si vaneaza greseli, cu riscul de a le inventa cand ele intarzie sa apara. daca ai fi citit mai des blogul asta, ai fi remarcat ca nu sunt genul care-si lasa orgoliul gadilat atat de usor. e o diferenta intre a-ti permite sa fii de acord cu niste oameni, si a le multumit umil si servil pentru comentariu.

repet, pentru ca vad ca nu se intelege. blogul asta nu este despre mine, nu este un elogiu adus persoanei mele, nici macar un autoportret cat de cat clar conturat.

mi-am facut blog pentru(nu despre, ai retinut, da?) mine, intr-adevar, insa nu l-am ridicat niciodata la rangul de principala preocupare

restul spuselor tale nu merita sa fie combatute, pentru ca din ele razbate o rautate pe care o tineai inauntru de multa vreme, si care ma tem ca te-a cam indobitocit. e foarte comod sa inventam scenarii coerente, insa daca plecam de la premisele gresite, intreg demersul devine inutil.

nu stiu daca ma cunosti sau nu (inclin totusi spre ultima varianta), simplul fapt ca incerci sa ma ingropi in noroi, dar iti ascunzi identitatea, spune multe despre cat de putin esti.

Anonim spunea...

Ptr Dipshit

Daca tu crezi ca cineva care azi spune ca Guta e super cantaret si maine il vezi la concert cu Depeche Mode este evolutie,inseamna ca nu ai inteles nimic din cartile pe care le-ai citit.
Nu intelegi articolul? Da-i click pe porno si vezi-ti de treaba!
Analiza ta freudiana vis-a-vis de Utopic nu denota altceva decat ca esti frustrat, foarte trist si mojic.Probabil soarta nu a fost prea buna cu tine, si acum esti intr-un scaun cu rotile si te oftici cum zburda lumea prin blogosfera si vrei sa calci pe cineva in picioare!Mojicia cu care critici o persoana pe care cred ca nu o cunosti demonstreaza, mai pe romaneste, ca te-i bagat ca musca-n cacat! Poate de aici iti pleaca si numele?